top of page

Vad avgör vem som får vilken roll i en föreställning?

Hur fungerar det egentligen med rollsättning? Vad avgör vem som får vilken roll? För oss som är en ideell teaterförening ser det förstås lite annorlunda ut jämfört med hur det ser ut för proffsen.



I stora, dyra proffsproduktioner får alla skådespelare som vill ha en roll göra en audition, det vill säga provspela för rollen. Den som gör rollen bäst får helt enkelt jobbet. I en amatörteater förening är det ingen som får betalt för att vara med i en föreställning, vi spelar för att vi tycker att det är roligt. Därför lägger våra ledare extra stor vikt vid att se till att rotera rollerna noga i varje ny uppsättning vi gör. Det ligger mycket tanke arbeta bakom vem som får vilken roll.


Erfarenhet

Vi börjar med att titta på allas erfarenetsnivå. Har man spelat teater tidigare eller är det här första gången? Är man bekväm med att prata inför en publik eller känns det lite nervöst? Känner man sig trygg och bekväm på scen har man oftast lättare för att ta sig an större roller, medan om man tycker att det är nervöst brukar det vara bättre att börja med lite mindre roller för att vänja sig och med tiden känna sig trygg nog att spela de större rollerna.


En större roll innebär också ett större ansvar, med fler repliker, mer tid på scenen, mer saker som ska göras och mer rekvisita som man måste hålla koll på. Så även om många drömmer om att en dag få spela huvudrollen så måste man också vara redo att axla det ansvar som en huvudroll innebär.


Senaste rollen

Varje gång vi ska sätta roller tittar vi självklart tillbaka på vilka roller man spelat tidigare. Fick man en stor roll förra gången får man kanske en mindre roll den här gången. Den som hade huvudrollen senast får så klart inte huvudrollen igen i nästa uppsättning. I vår förening är vi noga med att rotera så att alla ska kunna få spela huvudrollen. Så fick du den inte denna gången är blir det kanske din tur nästa gång.


Vem utmanas mest av rollen

När jag sätter rollerna tittar jag också på vem som skulle utmanas mest av rollen. Alla är vi olika och det kommer alltid att finnas roller som passar en bättre eller sämre. För att våra medlemmar ska utvecklas tittar vi på vilken roll som skulle utmanas just dem mest. Att ge alla skådespelarna roller som är så lika de själva som möjligt utvecklas man inte av. Det funkar inte heller att ge någon en roll som de kanske inte är redo att axla. Det gäller helt enkelt att hitta en roll som är en lagom utmaning för att skådespelaren ska utmanas och utvecklas, men som inte är så pass svår att de känner att de inte klarar av det.


Vem som spelar bra ihop

Det är viktigt att samspelet mellan skådespelarna är bra. Självklart ska vem som helst kunna spela mot vem som helst. Man måste kunna samarbeta med alla. Men det är viktigt att dynamiken mellan skådespelarna blir bra. I en glad och lättsam föreställningar får man kanske det bästa samspelet mellan rollerna om skådespelaren får spela mot sin kompis medan i en dyster och sorglig föreställning kanske det inte alls blir lika bra.


Blir helheten bra

Som ledare för en teatergrupp med x antal barn är det vår uppgift att se till att alla barnen får en roll och att de får en roll som passar dem. Ibland kan det bli så att man börjar matcha rätt skådespelare med rätt roll, men när man kommer till slutet upptäcker man att det inte alls fungerar och att man måste tänka om. Det är lite som att lägga ett besvärligt pussel. Den sista skådespelaren på listan kan ju inte bara få "rollen som blir över", den måste ju också få en roll som passar just dem. Då blir man tvungen att testa att byta roller fram och tillbaka tills man hitta en helhet som även fungerar på individnivå.

bottom of page