Vad avgör vem som får vilken roll i en föreställning?

Hur fungerar det egentligen med rollsättning? Vad avgör vem som får vilken roll? För oss som är en ideell teaterförening ser det förstås lite annorlunda ut jämfört med hur det ser ut för proffsen.I stora, dyra proffsproduktioner får alla skådespelare som vill ha en roll göra en audition, det vill säga provspela för rollen. Den som gör rollen bäst får helt enkelt jobbet. I en amatörteater förening är det ingen som får betalt för att vara med i en föreställning, vi spelar för att vi tycker att det är roligt. Därför lägger våra ledare extra stor vikt vid att se till att rotera rollerna noga i varje ny uppsättning vi gör. Det ligger mycket tanke arbeta bakom vem som får vilken roll.


Erfarenhet

Vi börjar med att titta på allas erfarenetsnivå. Har man spelat teater tidigare eller är det här första gången? Är man bekväm med att prata inför en publik eller känns det lite nervöst? Känner man sig trygg och bekväm på scen har man oftast lättare för att ta sig an större roller, medan om man tycker att det är nervöst brukar det vara bättre att börja med lite mindre roller för att vänja sig och med tiden känna sig trygg nog att spela de större rollerna.


En större roll innebär också ett större ansvar, med fler repliker, mer tid på scenen, mer saker som ska göras och mer rekvisita som man måste hålla koll på. Så även om många drömmer om att en dag få spela huvudrollen så måste man också vara redo att axla det ansvar som en huvudroll innebär.