Att få ett teatermanus är att få ett ansvar. När du får ditt manus är det nu ditt ansvar att se till att du inte tappar bort manuset och att det håller sig helt och komplett hela vägen till föreställningens premiär. Det är också ditt ansvar att hänga med i manuset under repetitionerna och veta när du ska säga och göra vad. Här kommer därför några enkla tips som kommer göra det lättare för dig att hänga med i manuset och som gör att du slipper vara den som tappat bort sista sidorna av manuset halvvägs igenom repetitionerna.
Manustips #1: Skriv ditt namn
Skriv ditt namn tydligt på framsidan. Det kan kännas väldigt självklart men det är väldigt vanligt att folk struntar i det, i tron om att de har koll på sitt manus. Men det är väldigt lätt hänt att någon annan plockar upp ditt manus och tror att det är deras. Står det namn är det väldigt mycket svårare att råka ta fel. Det gör det också lättare att få tillbaka ditt manus om du skulle glömma kvar det på en träning.
Manustips #2: Stryk över dina repliker
När du stryker över dina repliker med en överstrykningspenna så rekommenderar vi att du stryker över själva repliken, alltså det du ska säga, och inte rollens namn. På så sätt får du tydligare överblick över vad du ska säga, och hur mycket du ska säga.
Här ser du tydligt skillnaden på om du stryker över själva repliken eller om du stryker över karaktärens namn.
Manustips #3: Stryk över vad du ska göra
När det står i scenbeskrivningen att min roll ska göra något brukar jag även stryka över det, med en annan färg än vad jag använde på replikerna. På så sett får jag, med en ändå titt på manussidan, en tydlig överblick och kan enkelt se direkt om jag förväntas göra någonting eller inte. Du slipper helt enkelt skumma igenom alla scenbeskrivningar varje gång du övar och kan istället fokusera endast på det som är överstruket.
Manustips #4: Stryk över scenens rubrik
Om du har ett stort manus med väldigt många scener kan det vara skönt att stryka över namnen på de scener som du är med i. Särskilt i början, innan man har kommit in i det hela, då kan det vara svårt att komma ihåg vilka scener man är med i och vilka man inte är med i. På så sätt slipper du bläddra igenom manuset för att se om du har några repliker eller inte. En titt på scenens namn och du vet direkt om du behöver göra dig redo att inta din plats på scen eller ej.
Manustips #5: Sätt flikar
Om ditt manus är väldigt tjock och det är många scener att hålla reda på kan det även vara till hjälp att sätta flikar på de scener som du är med i. Det gör att du enkelt kan navigera i manuset och hoppa mellan scener. Så när regissören ropar att de vill öva på din scen en gång till så kan du enkelt öppna manuset på rätt sida direkt.
Manustips #6: Sätt in i en pärm
Jag rekommenderar verkligen att man sätter in manuset i en pärm. Du kommer slita otroligt mycket på ditt manus genom att bläddra fram och tillbaka gång på gång. Att bara ha ditt manus hophäftat i ett hörn, eller ännu värre helt löst utan någonting som håller ihop det, är ingenting jag rekommenderar. Sidorna kommer snart att släppa från klammern och du kommer att tappa bort sidor. Då är det bättre att sätta in ditt manus i en pärm i stället så att det skyddas och håller hela vägen till premiären. Plus att risken är mindre att någon annan förväxlar sitt manus med ditt, om ditt manus sitter i en pärm.
En så kallad offertmapp är min personlig favorit. De skyddar ditt manus utan att vara tunga och stela som ringpärmar.
Där har vi det. Nu har vi gått igenom 6 tips som kan underlätta för dig när du ska öva på en teaterföreställning med manus.
Lycka till!
Comments