Olika sätt att öva på manus

Alla är vi olika och vi lär oss på olika sätt. Därför har vi gjort en lista med tips på olika sätt att öva på sina repliker. Testa alla och se vilket sätt som passar dig bäst.Öva med en kompis

Gå ihop med en eller flera kompisar och öva tillsammans. Det behöver inte nödvändigtvis vara de du spelar mot på scenen på riktigt. Vilken kompis som helst fungerar. Detta är en bra metod för de som bäst lär sig av att få göra någonting upprepade gånger för att det ska fastna. På detta sätt får du upprepade gånger öva på att spela upp scenen, säga dina repliker och höra alla andras repliker.


Spela in och lyssna

Min personliga favorit är att spela in sig själv när man läser upp manuset och sedan lyssna på det lite då och då, tex. när man pendlar till och från skolan. Det behövs ingen speciell utrustning eller kunskap för att spela in. Det räcker att du använder ljudinspelningsfunktionen på din telefon och håller telefonen på lagom avstånd från munnen när du pratar. Har du ingen ljudinspelningsapp fungerar det precis lika bra att spela in en film och bara filma rakt ner i golvet medan du pratar. Självklart behöver du bara spela in de scener där du själv är med.