top of page

Olika sätt att öva på manus

Alla är vi olika och vi lär oss på olika sätt. Därför har vi gjort en lista med tips på olika sätt att öva på sina repliker. Testa alla och se vilket sätt som passar dig bäst.Öva med en kompis

Gå ihop med en eller flera kompisar och öva tillsammans. Det behöver inte nödvändigtvis vara de du spelar mot på scenen på riktigt. Vilken kompis som helst fungerar. Detta är en bra metod för de som bäst lär sig av att få göra någonting upprepade gånger för att det ska fastna. På detta sätt får du upprepade gånger öva på att spela upp scenen, säga dina repliker och höra alla andras repliker.


Spela in och lyssna

Min personliga favorit är att spela in sig själv när man läser upp manuset och sedan lyssna på det lite då och då, tex. när man pendlar till och från skolan. Det behövs ingen speciell utrustning eller kunskap för att spela in. Det räcker att du använder ljudinspelningsfunktionen på din telefon och håller telefonen på lagom avstånd från munnen när du pratar. Har du ingen ljudinspelningsapp fungerar det precis lika bra att spela in en film och bara filma rakt ner i golvet medan du pratar. Självklart behöver du bara spela in de scener där du själv är med.


Detta är en särskilt bra metod för de som lär sig bäst av att lyssna snarare än att läsa. Tricket med den här metoden är att du kommer vänja dig vid att höra replikerna läsas i en viss ordning gång på gång. Du vänjer dig även vid att höra replikerna uttalas korrekt och i sin helhet eftersom du läser direkt från manuset när du spelar in ljudfilen, tillskillnad från när man övar på scen då delar av repliker lätt hoppas över eller glöms bort.


Skriv av replikerna

Att sitta och skriva av sina repliker direkt från manuset ner på ett papper låter kanske som ett straff, men för många är det ett väldigt bra sätt för att få något att fastna. Genom att upprepade gånger skriva ner sina repliker är chansen stor att de sätter sig ordentligt. Det är även därför som många använder detta som en pluggmetod när de studerar inför ett prov i skolan.

Den här metoden ger dig även en bra överblick över dina repliker, vilken ordning de kommer i och exakt vad du faktiskt säger.


Bli förhörd

Den här metoden gör sig bäst när du börjar kunna dina repliker litegrann, det är svårt att börja med denna direkt. Antingen ber du en kompis eller en förälder att förhöra dig eller så kan du förhöra dig själv.


När någon annan förhör dig läser de alla andra repliker i manuset utom just dina. När de kommer till dina repliker pausar de för att ge dig möjlighet att säga din replik. Du måste nu testa och se om du kommer ihåg dina repliker utan att titta på manuset. Kompisen som sitter med manuset kontrollerar om du säger rätt replik vid rätt tillfälle och om du säger repliken rätt.


Om du inte har någon som kan hjälpa dig eller om du vill göra det själv täcker du helt enkelt över dina repliker så att du inte kan se dem, men att du fortfarande kan se resten av manuset. Du läser nu igenom dina scener, replik för replik. När du kommer till dina egna övertäckta repliker så gissar du helt enkelt. Efter varje replik kontrollerar du att du svarade rätt.


Desto längre du övar desto mindre kommer du behöva kontrollera dina svar och kan istället bara använda det som en upprepad övningsmetod för att nöta in replikerna.


Det gäller att hitta den metod som fungerar bäst för just dig. Det är långt ifrån alla som bara kan sätta sig ner och läsa manuset från början till slut gång på gång för att lära sig sina repliker. Personligen har det aldrig fungerat för mig att bara sitta och läsa manuset. Och när jag insåg detta och istället upptäckte att jag lärde mig mycket bättre av att lyssna snarare än att läsa så blev det så otroligt mycket lättare att lära mig mina repliker.


Testa vilken metod som fungerar bäst för dig. Kanske är det en kombination av flera av tipsen ovan.


Lycka till med övandet av dina repliker!

Comentarios


bottom of page